Hamilelikte Diş Tedavisi l Ebeveynlik

Gebe Fotoğrafçı Blogger Rukiye’den Herkese Merhaba 🙂
2016’nın ilk postunda mutlu çiftlerden birinin hikayesine yer vermek isterdim ama son 15 gündür yaşadıklarımı anlatacak olursam hamilelere yada başına gelmiş yada gelecek olanlara daha çok tecrübe aktarmış olurum diye düşündüm.
1. Trimesteri bol mide bulantısı, halsizlik ve kusma şikayetleriyle bitirdik. Bitirdik diyorum ama her son bir başlangıçtır bunu unutuyoruz, şikayetler halen devam ederken  bir sabah şiddetli çene ağrısı ile uyandım. Önce diş ağrısına ihtimal vermedim, çünkü hamilelik öncesi acil diş işlerimin hepsini halletmiş tedavi ettirmiştim. Grip olacağım sanırım diye kendi kendime hayıflandım. Malum ilaç içmek istemiyorsunuz bu dönem, içmemenizde gerekiyor çünkü bebeğin gelişim açısından en önemli dönemi 1. trimester. Ama ne zaman akşam saatleri oldu çenemi açamamaya başladım, ağrı başıma vurdu ama ne ağrı ağlamıyorum resmen ağrıdan hönkürüyorum 🙁
Hemen kayınvalidemi aradım o da bir panikle geldi bana yada bebeğe birşey oldu sandı, apar topar acile götürdüler beni. Maalesef sorun 20 yaş dişiydi ve geç saat olduğu için ertesi gün bir diş hekimine görünmem gerekiyordu. Doktor hemen 1 antibiyotik, 1 ağrı kesici ve ağız gargarası yazdı. Tabiki ilaçları almadım, bir diş hekimine görünmeden hele de antibiyotik kullanmayı hiç istemedim.
O gece çok ağrılı oldu. Yiğit’e hamileyken dişle ilgili herhangi bir sorun yaşamamıştım. Dolayısıyla bu konuda tecrübem yoktu. Sadece ilaç, ağrı kesici içmemem gerektiğini iyi biliyordum o kadar.
Eve varır varmaz Medipol Bağcılar’da cerrahi müdahalelere giren hekim arkadaşıma mesaj atıp durumu anlattım. Söylediğine göre 1. trimester ve 3. trimester diş tedavi ve ameliyatları için uygun olmayan bir zamanmış. En uygun zaman 2.trimester yani, ikinci 3 aylık zamanmış. Neyseki bu süreye daha yeni geçmiş ve müdahaleye açık bir zamana denk gelmiştim, sanırım Allah bana acımıştı, ya müdahale edilemeyecek bir döneme denk gelseydi bu ağrı nasıl çekilirdi bilemiyorum.
Sabah saatlerinde arkadaşım dönüş yaptı, akşam nöbetçi olduğunu ve diş’i alabileceği önerisinde bulundu. Aslına bakarsanız çok uzun zamandır 20 yaş dişleri için erteleme yapıyordum ama beni hamilelikte bulabileceğide hiç aklıma gelmemişti.
Uzun zaman kaçtım kaçtım ve 1 gün içinde de ameliyata karar verdim.
Akşam üstü operasyona alındım. Diş gömülü ve yan yatıktı, hamile olduğum için lokal anestezi ile halledileceğini belki de antibiyotiğe bile gerek kalmayacağını öğrendim. Ama operasyon sonrası zor geçebilir diye de eklendi.
Operasyon sırasında dikiş atılması dışında pek birşey hissetmedim, yani umduğumdan kolay oldu. Fazla dikişe gerek kalmaması için kesi küçük açılıp diş kesilmek suretiyle 3 parça halinde çıkarıldı. Çıkarken tampon ve elimde buz ile oradan ayrıldım.

IMG_2046 IMG_2048_1

Hamileyken Parasetamol içeren ağrı kesicilerin böyle kısa süreli ağrı – ateş tedavilerinde kullanılması bebek açısından bir engel içermediği için 3-4 saatte bir ağrı kesici alacaktım. O gece 3 te şiddetli ağrı ile uyandım işte ameliyat kolay sonrası zor dedikleri aşamaya geçmiştik sanırım. Bütün apartman duymuştur sanırım ağlamalarımı 🙁
Ağrı boğazıma, kulağıma vurdu ve yanağım çenem şişti, öyle böyle derken bu şikayetlerle bugün tam 10 günü doldurdum ve dikişlerimi aldırdım, bu hamileliğe aitte böyle bir tecrübe yaşamış oldum. Hamileliğinde vermiş olduğu hassaslıkla çok yıprandım. Bazen benim ağrılarım neden geçmiyor, hep böyle mi bitireceğim gibi karamsar düşüncelere kapılıp ağladım. Ah bu hormonlar…
Tecrübem sizede tecrübe olsun, ama sakın bende böyle olurmuyum diye düşünmeyin. Herkesin ağrı eşiği, iyileşme süreci farklıdır, ben bu kadar sıkıntı çektim sizde çekeceksiniz diye birşey yok. Sadece tavsiyem şudur ki hamilelik öncesi acil ne rahatsızlığınız varsa onların çaresine bakın, hamilelikte başınıza gelince tedavi ve süreci zor olabiliyor.
Sevgiler…

2 thoughts on “Hamilelikte Diş Tedavisi l Ebeveynlik”

  1. Merhaba Rukiye abla,

    Öncelikle hamileliğini tebrik ederim, nedense hem şaşırdım, hem de çok sevindim. Allah sağlıkla kucağına almayı nasip etsin.

    Diş zaten başlı başına zor bir sınav. Ben de 20 yaşındayken birer hafta arayla ikişer ikişer çektirmiştim yirmilikleri, o zaman bile zordu. Hamileyken ve lohusayken taşıdığın yükten dolayı en ufak bir harici yük insanın belini büküyor zaten. Üzüldüm böyle bir süreç yaşamana, bir şeylerin kefareti olur inşallah. Çok geçmiş olsun.

    Sevgiler…

  2. Çok teşekkür ederim Minecim, yorumun beni mutlu etti, biz sana bebek görmeye gelemeden ben yeniden bebekleneceğim bu gidişle 🙂

    Bende öyle düşünüyorum umarım günahlarıma kefaret olsun, öpüyorum.

    En kısa zamanda görüşmek dileğiyle!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Goto Top