Özellikle ilk kez bebek sahibi olan anne ve babalar bebeklerinin her anını ve gelişimini fotoğraflamak isteseler de bu bazı sakıncaları beraberinde getiriyor.
Bu sakıncalar ise bebeğin göz sağlığı ile ilgili. Uzmanlar, yeni doğmuş bir bebeğin görme yeteneğinin ilk üç ay içinde %50, altı ay içinde ise %90 oranında geliştiğini hatırlatarak görme yeteneğinin tam olarak gelişmediği bu dönem zarfında bebeklerin ani ışık parlamasından uzak tutulması gerektiğini belirtiyorlar.
Bebeğin fotoğrafı çekilirken yüzüne patlatılan flaşın görme kayıplarına yol açması, bilimsel açıdan tam olarak ispatı yapılabilmiş bir konu değil. Miyop veya hipermetrop gibi göz kusurlarına yol açmıyor. Ancak yine de birtakım riskler taşıyor. Uzmanlar ani ışık parlamasının bebeklerin gözlerinin retina kısmında bulunan ‘makula’ bölgesine etki etmesi durumunda, gözle ilgili birtakım sorunların ortaya çıkabileceğini belirtiyorlar.
Bebeğin görme yeteneği, ancak 3 yaşını doldurduğunda yüzde 100’e ulaşıyor. Bu nedenle de bebeklerin fotoğraflarını çekerken mümkün olduğunca flaş kullanmamak gerekiyor.
Uzmanlar illa flaş kullanılmasını gerektiren durumlarda ise, (örneğin gece çekimlerinde) bebeğin fotoğrafının bebek başka bir tarafa bakarken ya da uyurken çekilmesinin doğru olduğunu belirtiyorlar.
(kucukinsan.com’dan alıntıdır)